הצוות הבינמשרדי שמונה לגבש תכנית לאומית רב-שנתית לתחום האפוטרופסות ולתמיכה ולהגנה על בגירים פרסם היום את המלצותיו. הצוות ממליץ על הקמת ערכאה מינהלית חברתית משפטית חדשה לצמצום הליכי מינוי אפוטרופסים בבית המשפט. הצוות, שמונה בידי שרת המשפטים איילת שקד, ממליץ בנוסף על קידום מודל חלופי למינוי אפוטרופוס בעניינים רפואיים דחופים שלא באמצעות ביהמ"ש, על קיום הדרכות חובה לאפוטרופסים פרטיים ומקצועיים ועל הקמת מערך פיקוח על אפוטרופסות לעניינים אישיים אצל האפוטרופוס הכללי.
הצוות מונה בידי שרת המשפטים בהסכמת שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, בהמשך לשורה של מהלכים בהם החלטת ממשלה שעניינה "הפחתת הנטל הרגולטורי", החלטת הממשלה אשר קבעה את ההיערכות להזדקנות האוכלוסייה כסוגיה אסטרטגית ממשלתית, תיקון מס’ 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אשרור האמנה בדבר זכויות אנשים עם מוגבלויות בשנת 2012 ועבודת מטה נרחבת שנעשתה בנושא במשרד המשפטים. בראש הצוות עמדה עו"ס בוני גולדברג והוא כלל נציגים ממשרדי הממשלה (משפטים; עבודה, רווחה ושירותים חברתיים; בריאות; שוויון חברתי; אוצר), נציגי ארגונים אזרחיים, אנשים המתמודדים עם סוגי מוגבלויות שונות ואזרחים ותיקים.
ההמלצות המרכזיות הן :
הקמת ערכאה מינהלית חדשה, חברתית-משפטית וצמצום ההליכים בעניין זה בביהמ"ש.
קידום מודל חלופי, שלא באמצעות ביהמ"ש, להליך של מינוי אפוטרופוס בעניינים רפואיים דחופים.
הטמעה, הכשרה והנגשה של חלופות לאפוטרופסות.
שינוי מנגנון מקבלי הגמלה של המוסד לביטוח לאומי.
שינוי המודל של אפוטרופסות מקצועית ומימונה בידי המדינה – תוך הבחנה בין קטינים ובגירים.
קיום הדרכות חובה לאפוטרופסים פרטיים ומקצועיים.
הקמת מערך פיקוח על אפוטרופסות לעניינים אישיים אצל האפוטרופוס הכללי (בנוסף ולצד המערך הקיים לעניין אפוטרופסות על עניינים רכושיים).
קידום הנחיות אחידות מול הבנקים וגורמים פיננסיים לגבי דרכי ההתנהלות בעניינם של אנשים עם מוגבלות.
לנוחותכם, מצורף דו"ח ההמלצות בשלמותו, אשר מונגש לכבדי ראייה.