"אמרנו שחבל שרק אנחנו שומעות על זה"
" המון דברים שאני עושה אפשר לעשות יותר. יותר אפשרויות של בחירה."
"הייתי רוצה לדבר על מה שנוגע לעצמי. את מכירה את עצמך? את עומדת על הדרישות שלך? את יודעת להתפשר?"
אלו היו מקצת מן התובנות, שהוצגו בסבב סיכום מרגש. הסבב התקיים בעקבות קורס ייצוג וסנגור עצמי של אנשים עם מוגבלות, לעובדות הוראה מן הקהילה החרדית במרכז בית יעקב בירושלים, בריכוזן של חיה גרשוני ומגי שראבני, במימון ותמיכה מקצועית של קרן שלם.
הקורס היה שונה מרשימת הקורסים המקובלת בדרך כלל במרכז ההשתלמויות. קורס שאינו מעניק תעודה או מקצוע, גם אינו מיועד לאוכלוסיית לומדות מסוימת. קורס פתוח לכל, שמטרתו היא חשיפה לתובנות ולמחשבות חדשות, תוך ריכוך התדמית השלילית וגישת החמלה המתלווה לעיתים למוגבלות, והצעת גישה מעצימה ומכבדת.
סמינר ‘מרכז בית יעקב’ בירושלים, היה מקום טבעי להפעלת קורס זה, בהיותו מרכז ההשתלמויות המוביל בארץ לציבור החרדי ובפרט לאור המודעות והניסיון הרב שצבר הסמינר בתחום שילובן של תלמידות עם מוגבלות שכלית כחלק בלתי נפרד מכתות הסמינר. לפיכך, מנהל הסמינר, הרב ליברמן שליט"א ומנהלת מרכז ההשתלמויות, מינה זלזניק, גילו נכונות רבה להשקיע בהטמעתו של קורס זה.
כנס הפרומו לקורס נערך בחופשת הקיץ: לצד הרצאות קצרות שהייתה בהן היכרות עם העשייה הנרחבת של קרן שלם וטעימה מתחום הסנגור והייצוג העצמי, נערך סימפוזיון מרתק לו שותפות היו שלש נשים עם מוגבלות. האחת עם מוגבלות שכלית, השנייה מתניידת בכיסא גלגלים והשלישית מתמודדת עם מחלת דיכאון. בשיח משותף, של חיוכים ודמעות, עלו לדיון סוגיות מרתקות של תפיסת העצמי, המשפחה והקהילה ודיון על מקומן המשמעותי של עובדות ההוראה כמפחיתות תדמית שלילית בתחום המוגבלות.
לעובדות ההוראה, שהצטרפו לקורס הסמסטריאלי, הוצעה סדרת מפגשים מרתקים ומגוונים שכללו חוקרים, אנשי מקצוע, פעילים חברתיים וכן אנשים עם מוגבלות ובני משפחה. כפי שאמרה נאווה (שם בדוי, כשאר השמות בכתבה): "לכל תחום הייתה דוגמא חיה". בדיונים עלו תכנים משמעותיים, כמו כוחה של אמונה, מקומה של המשפחה ואף השלכות על השידוכים, הנישואים והילדים. הצטרפותם של מרצים עם מוגבלות, ובפרט קיומו של מפגש משותף עם קבוצת נשים חרדיות עם מוגבלות שכלית התפתחותית, העניקו פרספקטיבה מרתקת, אותה תיארה שלומית: " כשאני רואה אדם עם מוגבלות ברחוב אני חושבת שיש לו גם מחשבות וגם רצונות וגם חלומות. לי עצמי זה גורם שינוי כל החשיבה הזו. כשאנחנו רואים אותם וחושבים עליהם זה משנה אותנו. לי עצמי זה נתן שינוי איך אני מסתכלת."
לקורס זה, המתקיים זו השנה השנייה במסגרת מרכזי השתלמויות של בית יעקב, השפעות רוחביות מתמשכות ומשתתפות מן הקורס מביאות תכנים והרצאות מתוכו אל סגל בתי הספר בהם הן עובדות. בשנה זו השתתפו בקורס מספר נשות מקצוע ותיקות, שהן גם סבתות לנכדים עם מוגבלות, ובמפגש האחרון הן תיארו את השפעת התכנים מן הקורס על חווית הסבתאות. משתתפת נוספת, שהיא אחות לאח בוגר עם מוגבלות ספרה, כי תמיד קבלו את אחיה כפי שהוא, הוא זה שלימד אותם, כמשפחה, כיצד להתנהג עם אחרים, אבל אחרי הקורס היא הבינה אותו יותר, כאדם עם רצונות משלו.
הקורס חתר להרחיב את ההיכרות וההבנה של אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, אך סייע, כפי שתיארה בת שבע, להבין שגם לאנשים עם אלצהיימר רגשות משלהם, ואפילו לתינוקות.
האפשרות לבחור, לטעות ולסנגר שמורה לכל אדם, גם למורות עצמן…
סיכמה וערכה- עו"ד חיה גרשוני, מרצה ורכזת אקדמית