שותפות בקבלת החלטות במחקר הנוכחי מוגדרת כ”שותפות עומק רעיונית, מעשית ובת קיימא, של האדם שבמרכז עם כל גורמי מערכת התמיכה שלו” (פורום ‘שותפות פורצת מוגבלות’, 2018, עמ’ 2), זאת על בסיס מתן לגיטימציה לידע מן הניסיון של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם, בצד ידע של אנשי מקצוע השותפים לתהליך. שותפות בקבלת החלטות מאפשרת קבלת החלטות מותאמת יותר למקבלי השירות, לצורכיהם ולמאפייניהם, ובכך היא תורמת לשימוש מיטבי ויעיל בתוכניות ובשירותים. שותפות יכולה להתקיים בארבעה מרחבי השפעה המשקפים את היקף האנשים המושפעים מן התהליך: (1) מרחב ההשפעה של הפרט – מתייחס להחלטות הנוגעות לחייו האישיים של האדם עם המוגבלות ושל משפחתו; (2) מרחב ההשפעה של השירות – מתייחס להחלטות הנוגעות לכלל המשתמשים בשירות מסוים; (3) מרחב ההשפעה של הרשות המקומית – מתייחס להחלטות הנוגעות לכלל האנשים עם מוגבלות ברשות מקומית מסוימת; (4) מרחב ההשפעה של המדינה – מתייחס להחלטות הנוגעות לכלל האנשים עם מוגבלות במדינה. בשנת 2017 הקימו מינהל מוגבלויות במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן: מינהל מוגבלויות) יחד עם הורים ושותפים נוספים פורום בשם ‘שותפות פורצת מוגבלות’ (להלן: הפורום).
הפורום שם לו למטרה לקדם שותפות של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם בתהליכי קבלת החלטות בכל הרמות – ברמה הפרטנית, ברמת השירות, ברמת הרשות המקומית וברמת המדינה. כבסיס להמשך פעילותו, ניסח בשנת 2018 הפורום את “אמנת שותפות אסטרטגית לקידומם ושילובם של אנשים עם מוגבלות בחברה”. בהמשך פעילותו, הפורום יזם מהלך של שיתוף ציבור מקוון וכנס שבו השתתפו יותר מ-120 איש; נציגי ציבור, נציגי אוכלוסייה ואנשי מקצוע. לאחר שלב זה החל תהליך של חשיבה על בניית פרקטיקות להטמעת שותפות של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם. אז פנה מינהל מוגבלויות אל ג’וינט ישראל-אשלים וג’וינט “ישראל מעבר למוגבלות” כדי לפתח תוכנית פיילוט ליישום עקרונות העבודה בשטח. בשלב הראשון גובשה ועדת היגוי שהתבססה בחלקה על חברי הפורום הקודם, בעיקר נציגי הורים, וכן ואנשים עם מוגבלות, שלהם ניסיון בשותפות ומוכנות לפעול לפיתוחה, וכן אנשי מקצוע, לרבות נציגי השלטון המרכזי והמקומי, נציגי עמותות וארגונים ונותני שירות. כצעד ראשון הוחלט לקיים תהליך למידה על מודלים של שותפות הקיימים בישראל ובעולם, על פרקטיקות מיטביות וסטנדרטים להפעלתם, ועל התאמתם של המודלים הקיימים לישראל.
לשם כך פנו נציגי ג’וינט ישראל-אשלים ונציגי ג’וינט “ישראל מעבר למוגבלות” לחטיבת איכות בשירותים חברתיים במכון ברוקדייל בבקשה לבצע מחקר שמטרתו ללמוד על מודלים ועל פרקטיקות מיטביות של שותפות. המחקר בוצע בין יוני 2020 למארס 2021 ולווה מקרוב על ידי וועדת ההיגוי שהייתה שותפה לתהליכי קבלת החלטות חשובות ולדיון בדילמות שעלו במהלך ביצוע המחקר, בדומה לתהליכים של מחקר משתף.
מילות מפתח : שותפות בקבלת החלטות, מודלים בשיתוף הציבור