×

דו”ח הערכה מסכם לקורס “תקשורת ותקשורת חליפית תומכת” בעבודה עם אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית

מק"ט 159 | מחברים נוספים : רחלי פרץ
מחקר זה מומן ונערך ביוזמת קרן שלם בשיתוף השירות בקהילה, האגף לטיפול באדם עם מש"ה. 

הערכה זו הינה שיתוף פעולה בין הגורמים הבאים: קרן שלם, עמותת גוונים (שדרות) משרד הרווחה (מחוז דרום) ומכון טראמפ בבית איזי שפירא. מטרות הקורס: 1. להקנות כלים לתקשורת עם ילדים ובוגרים שאינם מתקשרים בערוץ מילולי (תת"ח- תקשורת תומכת חליפית). 2. לחשוף את המשתתפים למושגים של תקשורת, פרגמטיקה, שפה ודיבור. 3. לאפשר למשתתפים לזהות את צרכי התקשורת של ילדים / בוגרים עם מש"ה במסגרותיהם. 4. להקנות ידע אודות ערוצי תת"ח כגון: שפת הסימנים / ג’סטות, לוחות / ספרי תקשורת, מחשבי תקשורת, אפליקציות תקשורת באייפדים ועוד. 5. להכשיר את המשתלמים לפתח תכניות תת"ח לקידום תקשורת יעילה והשתלבות בקהילה. 6. להכשיר את המשתלמים להיות שותפים לצוות רב מקצועי בתחום התקשורת.
בוועדת ההיגוי, שהתכנסה לפני תחילת הקורס, הוגדרו שתי מטרות נוספות: שיפור התקשורת בתוך הצוות, ושבוגרי הקורס יהוו שגרירי תקשורת במסגרות בה הם גרים/עובדים.
גורמים אלה ביקשו לבדוק האם (1) הקורס השיג את מטרותיו ומהי (2) התרומה הייחודית של הרכב הקבוצה להשגת מטרות אלה.
מבנה תהליך ההערכה: ההערכה התבצעה ב- 4 נקודות זמן במהלך הקורס. במפגש הראשון, הרביעי, העשירי ובמפגש האחרון. בכל מפגש התקיים תהליך של תצפית ותיעוד של הנעשה באמצעות כלי תצפית מובנה. במפגש השביעי והאחרון הועברו שאלונים בכתב לכל המשתתפים לקבלת משוב על הקורס. במקביל בשני מפגשים אלה התקיימה שיחה עם ארבעה ממשתתפי הקורס עם מש"ה, על מנת לשמוע על תחושותיהם. במפגש האחרון התקיים גם משוב קבוצתי בע"פ. לאחר סיום הקורס התקיימו ראיונות אישיים עם צוות ההיגוי של הקורס. דוח מסכם זה מציג את המסקנות לגבי שתי שאלות ההערכה שהוצגו לעיל וכן מתייחס לסוגיות נוספות שעלו במהלך הקורס ויוכלו לתרום בחשיבה ובתכנון של קורסים דומים בעתיד.

 


פריטים קשורים